Jätku leiba: metsmaasikad rõõsa koore või piimaga 20.07
Kogus: ühele
Valmistusaeg: 5 minutit
Koostis:
- 1 dl metsmaasikaid
- 1 dl 10%-list rõõska koort või piima
- 2-3 tl suhkrut
Valmistamine:
Pane metsmaasikad klaasi põhja, lisa suhkur. Suru puulusikaga veidi katki, siis lisa rõõsk koor või piim. Sega läbi. Söö väikese lusikaga ja naudi!
Metsmaasikas on levinud Euroopas ja Kesk-Aasias. Kasvab meil peaaegu kõikjal: kuivadel puisniitudel, loodudel, raiesmikel, teeservadel, põllupeenardel, metsades.
Juunis valmivad kirgaspunased, aromaatsed ja maitsvad marjad sisaldavad suurel hulgal inimorganismile vajalikke aineid ja vitamiine. Nii on neis suhkruid 3,6-6,4%, happeid 1,4% (peamiselt sidrunhape), mineraalainetest kaltsiumi (rohkem kui lihas), rauda (marjadest kõige enam), fosforit, eeterlikke õlisid, pektiini, parkaineid jm.
Maasikas on hinnatud lauamari, aga on ka väga sobiv hoidiste, eriti toorhoidiste valmistamiseks. Kompoti valmistamiseks metsmaasikas aga ei sobi, sest seemnistest eralduv fragariamiin muudab kompotivedeliku mõrkjaks.
Metsmaasikat kasutatakse ka ravimtaimena. Kasutatakse põhiliselt kuivatatud marju, harvem ka õisi.
Allikas: Nami-nami retseptikogu